Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, iyi bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime amade tasarruf etmek bâtınindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bâtınilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için oldukça orantılı ve bâtınilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken değişik bir özlük bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kıymet olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna saat ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme kıymet bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde vasati 6 kamer içerisinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan mutlak olmadığı bâtınin belli bir saat içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir küme sıcaklık değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti çıkarmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en elleme opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.